FTP-TEST

Det finnes forskjellige måter å måle syklelistens FTP på, men den som blir mest brukt er 20- minutters testen, som vi bruker hos oss.
Først kjøres en oppvarming etterfulgt av selve testen, og så en god nedsykling til slutt.

 

Ved å registrere deg  på Stages Flight sin nettside, vil du få tilsendt en mail med ditt resultat etter endt time.
Så før du kommer for å ta testen må du gå inn på Stages Flight å lage deg en profil.

Konseptet "spinning" kom på 80-tallet. Innendørssykling er så mye mer en å være på gruppetrening. I dag er bl.a wattsykling med på å skape nytt liv i sykkelsalen. Vi er inne i en tid digitalisering og kvantifisering. Watt er kvantifisering, folk vil måle, følge egen progresjon og logge egne treningsresultater.

Wattmåling på innendørssykler er i startgropen, slik som pulsmåling før kun ble brukt av profesjonelle syklister. Målingen med watt blant amatører og mosjonister er på full fart inn på treningssenteret - nå er wattsykling i sykkelsal et faktum.

Watt gir muligheten for å tilby en treningsmetode som gir resultater - for å måle prestasjon/forbedring må du ha konkrete tall å jobbe utifra - det er det treningen med watt gir deg, uansett om du er mosjonist eller toppidrettsutøver.

Hva er watt/power?

For å ta det grunnleggende først, watt er en måleenhet. På samme måte som meter en en måleenhet for distanse og sekund en måleenhet for tid, er watt den internasjonale enheten for effekt. Det engelske ordet for effekt er "power", direkte oversatt "power meter" til norsk er "effektmåler", eller kjent som wattmåler.
Effekt er definert som energi pr tid som måles i enhetene Joule og sekund. Dette betyr at en watt er lik Joule per sekund og uttrykkes: W = J / s. Ved å måle watt når man sykler, måler man altså hvor mange Joule man legger ned i pedalen per sek.

En sammenligning kan være å løfte benkpress. Dobbelt så mange kilo i benken vil si dobbelt så mye energi pr løft. Dette blir akkurat som loggføring av hvor mye man løfter benken, og ser en økning over tid. Dette gjør at watt er det beste kjente målet for prestasjon innenfor sykling.

Puls/hjertefrekvens gir deg fakta på hvor hardt kroppen opplever treningen. Watt gir deg fakta på hvor godt kroppen faktisk presterer. Sykelisten ser selv om han/hun produserer ner watt på samme puls.

Wattbasert trening

Hvordan bør du bruke det?

Det blir sagt at ut fra et treningsperspektiv er watt måling av sannhet - hvorfor det? Fordi du kan prestere et gitt antall watt på et bestemt  tidspunkt eller ikke - svaret er øyeblikkelig. For den som trener er det nyttig info, da det gir en klar tilbakemelding på hva som blir prestert med hensyn til intensitet, varighet ig samlet arbeidsmengde. Watt gir en objektiv måling av fremgang og progresjon innenfor trening.

Hva er Functional Threshold Power (FTP) og hvorfor måle FTP

Funksjonell terskelwatt er en av de viktigste faktorene innenfor wattsykling, men hva er det? FTP er maksimal watt du kan opprettholde i en time. FTP er den beste individuelle markør for innendørssykling. Desto høyere FTP, desto sterkere er du. Formålet med treningen er å øke sin FTP og at du trener i ulike intensitetssoner utifra din FTP test. Kjører du over din FTP/terskelwatt, overproduserer du melkesyre og "sure" bein.

FTP og sonetrening

Grunnen til at vi bruker soner innenfor treningen er at det gir trenere og instruktører et rammeverk til å bruke og veilede i sykkeltimer.

Vi jobber ut fra 7 soner

Forklaring av farger og hvordan det kjennes ut +  hvor lenge du kan trene i de forskjellige sonene.

Sone 1 - 55% og mindre - Blå sone - Lett - kan trene i denne sonen "hele dagen"
Sone 2 - 56% - 75% - Grønn sone  -Lett - kan trene i denne sonen i flere timer
Sone 3 - 76% - 90% - Gul sone - Moderat - trene  opp til 2 timer
Sone 4 - 91% - 105% - Orange sone - jobbe hardt - kan trene i denne sonen i 30 - 60 minutter
Sone 5 - 106% - 120% - Rød sone - Veldig hard trening - kan trene i denne sonen opp til 8 minutter
Sone 6 - 121% - 150% - Mørke rød sone - Her "hives det etter pusten - kan holde her opp til 3 minutter
Sone 7 - + 150 % - Lilla sone - Alt du har - holde her opp til 30 sekunder

Lykke til med treningen :-)

 

Ønkser du en FTP-test - ta kontakt med oss, så finner vi en tid til deg